Escoltar una diada castellera a través de la ràdio és molt emocionant. Escoltar la narració d’uns castells tan espectaculars com el dos de nou amb folre i manilles, el cinc de nou, el tres de nou amb el pilar i el nou de vuit posa els pèls de punta. Aquest dissabte he recuperat el plaer de seguir els castells a través de la ràdio gràcies a la retransmissió de la diada d’El Catllar que feia Ona La Torre.
Malgrat les limitacions tècniques i d’espai, Gerard Recasens, Guillem Bargalló i Jordi Canyellas van conduïr l’emissió radiofònica amb bon ritme, emoció, veus diverses, rigor i comentaris adients a l’entorn d’una exhibició espectacular dels Castellers de Vilafranca, la Vella de Valls i la Jove de Tarragona. Una tasca periodística que frega l’excel·lència i que cal agraïr a aquests joves apassionats pels castells i a l’emissora de Torredembarra per donar-los cobertura.
Poder escoltar, encara que sigui amb so telefònic, el cinc de nou de la Jove de Tarragona –el segon de la seva història-, un altre nou de vuit dels liles –com el de dilluns passat per Sant Magí- i el pilar de set no té preu. És el mèrit d’una petita ràdio pública i també d’un periodista i casteller com el Guillem, un casteller i estudiant de periodisme com el Gerard i un casteller com el Jordi.
Ara que el món casteller viu un moment relativament dolç pel que fa al tractament que reben dels mitjans de comunicació d’abast nacional, no ens podem oblidar del paper de les petites emissores locals de ràdio. I, a més, hauríem de fer una reflexió més acurada del seguiment informatiu que es fa (o no es fa) de les “altres” grans jornades castelleres. Com és que una diada com la d’El Catllar només es podia seguir a través d’Ona La Torre i Ràdio Vilafranca? Aquest fet cal remarcar-lo, avui més que mai.
Fa quinze anys, a la petita plaça d’El Catllar havia acompanyat a Carles Cortès i Joan Fortuny per narrar a través de Tarragona Ràdio aquesta diada castellera que ja comptava amb la presència de la Jove de Tarragona. El mateix havíem fet amb la diada de l’Arboç. I molts recorden encara les grans retransmissions de Tots Sants, Santa Úrsula i, sobretot, de Sant Fèlix amb un equip únic i irrepetible com el que van formar un any Jordi Suriñach, Raquel Sans, Cinta Olivan, Jordi Crespo i Jordi Andreu (avui, responsables del digital C de Castells).
El boom casteller radiofònic ha anat a menys els últims anys, a causa de la crisi i les retallades pressupostàries. En aquest context, encara resulta més meritori l’esforç dels periodistes – castellers torrencs. Gràcies a ells i a l’emissió per internet, molts aficionats castellers de tot Catalunya van seguir ahir una diada èpica, excepcional, d’aquelles que es recordaran durant dècades. I gràcies a ells, els aficionats de Tarragona vam poder escoltar la narració d’uns castells que passaran a la història de la Colla Jove i de la ciutat. Una altra diada per a la història de la ràdio castellera.